Skład (4 porcje):
Wykonanie:
Na patelnię wlać olej, zagrzać. Cebulę posiekać na kostkę i przesmażyć na oleju. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać potartą marchew. Przesmażyć wszystko razem. Po około 5 minutach dodać mięso, przyprawić go kminem i cząbrem, po czym całość przesmażyć. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm/1,5 cm. Kiedy mięso będzie gotowe, należy je połączyć z ziemniakami, posiekanym czosnkiem i pomidorami pokrojonymi w kostkę, po czym należy wyłożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynia nie należy przykrywać gdyż potrawa musi odparować. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i piec około 40-45 minut (tak długo aż ziemniaki będą miękkie). Do kefiru należy dodać jaja i mąkę pszenną, wymieszać. Kiedy potrawa będzie już gotowa (ziemniaki miękkie),należy ją wyjąć z pieca i zalać po całej powierzchni masą kefirową. Następnie należy z powrotem włożyć musakę do pieca w celu zapieczenia potrawy. Kiedy na potrawie pojawi się rumiana skórka, należy ją wyjąć i posypać potartym serem. Ponownie zapiec.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.