W Skoczowie dobiegają końca 12. Ekumeniczne Dożynki Gminne, w ramach których w tym roku zorganizowano 17. Regionalne Dni Rybactwa.
Był tradycyjny korowód z wieńcami, stoiska kół gospodyń wiejskich, prezentacje sołectw oraz popisy mistrzów patelni i uczniów szkół gastronomicznych serwujących potrawy z ryb, wyhodowanych w pobliskich stawach.
— Dożynki, to także święto rybaków, bo to poważna gałąź gospodarki rolnej kraju i regionu — mówi prezes Stowarzyszenia Rybackiego Żabi Kraj, Krzysztof Szymura.
Skoczowskie Dni Rybactwa organizuje się po to, by promować jedzenie ryb nie tylko w święta, mówi prezes Szymura, który zaznacza, że podstawą tutejszych hodowli jest karp.
Produkcja roczna karpia w Polsce szacowana jest na ok. 17 tys. ton. Pozostałych gatunków pozyskuje się raptem ok. 3 tys. ton.
Autor: Jarosław Krajewski /rs/