Ekspert radzi: jak nie marnować żywności?

Dziś ciąg dalszy naszej akcji: "Nie marnuję!" - podczas epidemii, a do tego w przedświątecznym czasie, zyskuje po stokroć na wartości!

Setki kilogramów warzyw i owoców, pudełek pełnych kaszy, kubeczków wypełnionych jogurtem i innych ląduje w koszach na śmieci i to w dużej ilości. 

Kolejne restrykcje rządowe sprawiają, że automatycznie kupujemy na zapas – i tak właśnie działa nasz mózg: pcha nas do robienia rezerw, bo kieruje nim strach. Sęk w tym, by przechytrzyć trochę nasze instynktowne działanie i podjąć rękawicę: Nie marnuję!

Gościem Każdemu damy radę jest dziś kochająca kulinarne odkrywanie, eksperymenty  Sylwia MAJCHER - dziennikarka, autorka książek, ekolożka i propagatorka ZERO WASTE.





Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.