Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości regionalne
Wielkanoc. Regionalne zwyczaje.
12.04.2020
05:08:00

Tradycja uroczystego śniadania wielkanocnego nie występuje w Beskidzie Śląskim. 

— Tu najważniejszy zawsze był obiad. Przed laty, nie mogło zabraknąć na stole baranka, ale tego pieczonego czyli jagnięcia — mówi etnograf Małgorzata Kiereś. 


Tradycyjne jajko wielkanocne u górali beskidzkich nie było zdobione lecz jedynie barwione w wywarze z cebuli. 

Na stołach wielkanocnych tylko na Śląsku Cieszyńskim od dziesięcioleci gości murzin. To wypiek wpisany na listę, jako wyrób tradycyjny na Śląsku. Z zewnątrz przypomina chleb, w przekroju widać kawałki wędzonki, kiełbasy i boczku wtopione w ciasto chlebowe. 

Trwa spór o rodowód nazwy. Jedni twierdzą, że to z powodu ciemnej mąki i popiołu, który spadał na ciasto w piecu chlebowym. Etnograf z Wisły, Małgorzata Kiereś uważa jednak, że to przekorna nazwa. 


Cieszyński murzin ma swoich odpowiedników w rejonie opolskim i na Zaolziu, gdzie występuje jako szołder a w okolicy Bytomia i Katowic szczodr. 

Autor: Andrzej Ochodek /rs/


Zobacz także Wiadomości regionalne

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA