Dziś międzynarodowy dzień kotleta schabowego.
To według badań jedno z ulubionych dań Polaków. Słuchacze Radia Katowice chętnie jedzą kotlety, choć niekoniecznie te tradycyjne:
Zdania są podzielone co do tego, kto lepiej przyrządza kotlety, ale z okazji święta można spróbować także wegetariańskiej alternatywy, przepisy poniżej.
Autor: Agnieszka Loch/ml/
KOTLETY JAJECZNE
SKŁADNIKI:
5 ugotowanych na twardo jajek
1 jajko surowe
sól i pieprz,
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
bułka tarta do obtoczenia, masło klarowane do smażenia/olej
WYKONANIE:
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek. Podsmażyć cebule na maśle aż się zarumieni, jajka włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, czosnek,1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać, uformować kotleciki średniej wielkości.
Obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
Rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego/olej. Gdy będzie gorące, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Smacznego!
KOTLECY JAGLANE Z BURAKIEM
SKŁADNIKI:
2 duże surowe lub upieczone buraki
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka pestek słonecznika
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe zmielonych (lub pokruszonych) nasion siemienia lub chia
½ szklanka bułki tartej
¼ szklanka oleju
sól, pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj(podpiec na patelni aż się zarumieni), czosnek przepuść przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku. Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
Kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło SMACZNEGO!