Szykujemy się do świąt. Jednym z ważniejszych elementów udanego świętowania są dobre, nawiązujące do tradycji potrawy. My w tym tygodniu pomagamy Państwu zdążyć i proponujemy klasykę w ekspresowym wydaniu! Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser – pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku.
PRZEPIS NA SZYBKIE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
100 g masła
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
WYKONANIE:
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, złącz w kulę. Następnie rozwałkuj i wycinaj kształty foremką, np. gwiazdki itp. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 10-15 minut.
Sobota, czyli dzień pogrzebu papieża Franciszka, będzie dniem żałoby narodowej