Radio Katowice
Radio Katowice / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Ekspert radzi: co podać na świąteczny stół?
13.04.2022
10:30:00

.

Wielkanoc tuż tuż i jak co roku zastanawiamy się co postawić na stole? 

Święta to w naszej tradycji czas rodzinnych spotkań. Ale nie tylko. Zapraszamy też znajomych i przyjaciół. Przy świątecznym stole może więc się spotkać kilka pokoleń. Jak połączyć oczekiwania nestorów rodziny z nowoczesnymi trendami w kuchni? Anetta Chlebica i jej goście próbują znaleźć odpowiedź na to pytanie. Trzeba pomyśleć także o wypiekach na świąteczny stół. Wystarczy odrobina chęci i wolnego czasu, by każdy mógł sam stworzyć coś tradycyjnego a zarazem wyjątkowego.




Żur na maślance z chrzanem

Składniki:
1 kg kości wędzonych
3 szt. marchwi
1 szt. małego selera
2 szt. korzenia pietruszki
3 szt. cebuli
1 l maślanki
0,7 l zakwasu żuru
5 ząbków czosnku
1 szt. korzenia chrzanu
1 kg ziemniaków
200 g szynki wędzonej
śmietana 34%
150 g masła
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Do garnka wrzuć kości wędzone oraz włoszczyznę, kilka liści laurowy i ziele angielskie oraz przypaloną na suchej patelni cebulę (2 sztuki). Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. W tym czasie obierz i ugotuj kartofle, ugotowane przeciśnij przez praskę. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, połącz razem z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem.

Maślankę zagotuj i przecedź przez drobne sitko oddzielając ser od serwatki. Ser możesz wykorzystać na śniadanie. Do powstałego wywaru wlej serwatkę, dodaj zakwas żuru, czosnek, majeranek, sól i pieprz i delikatnie zabiel śmietaną.

Na głęboki talerz nałóż łyżkę kartofli, pokrojoną w paski szynkę, zalej gorącym żurem i posyp świeżo startym chrzanem.


Pieczeń wieprzowa z bakaliami

Składniki:
1 kg schabu
200 g moreli suszonych
200 g śliwki suszonej
2 szt. cebuli
0,5 l czerwonego wytrawnego wina
Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka

Schab zamarynuj w soli, pieprzu, papryce wędzonej, bakaliach i cebuli na 24 godziny. Wyciągnij mięso z marynaty i obsmaż na patelni do zrumienienia, po czym dodaj pozostałą marynatę i podlej czerwonym winem. Gotuj około 5 minut by alkohol odparował, po czym przykryj pokrywką i duś do miękkości. W trakcie duszenia w razie potrzeby podlewaj wodą by schab się nie przypalił. Podawaj z kluskami i czerwoną kapustą.


Pomarańczowa babka wielkanocna

Składniki:
0,6 kg mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
0,6 kg cukru
5 szt. jajek
120 ml likieru pomarańczowego
375 ml oleju
120 ml soku pomarańczowego
0,3 kg jogurtu naturalnego
100 g cukru pudru
kilka kropli olejku pomarańczowego

Ubij jajka z cukrem. W osobnej misce wymieszaj jogurt z olejem i powolnym strumieniem dodaj do ubitych jajek mieszając mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj powoli do reszty składników mieszając mikserem. Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp obficie bułką tartą. Do formy wlej równomiernie masę i włóż do nagrzanego piekarnika (160 stopni, termoobieg) na dwie godziny. Sprawdź patyczkiem czy babka się upiekła – w razie potrzeby pozostaw na dodatkowe 15 minut.

Wymieszaj sok pomarańczowy z likierem, nakłuj jeszcze ciepłą babkę i nasącz całym przygotowanym pączem. Pozostaw w formie do wystygnięcia.

Cukier puder zalej gorącą wodą, dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego i dobrze wymieszaj. Wyciągnij babkę z formy i polej powstałym lukrem.




Radio Katowice / Audycje / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
 
 
 
 


Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.

Zobacz także Każdemu damy radę - magazyn poradniczy

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA