Święcenie pokarmów to jedna z tradycji wielkanocnych związanych z Wielką Sobotą.
W wielką sobotę w kościele katolickim błogosławione są pokarmy na stół wielkanocny. W tradycyjnej święconce musi być chleb, jajka, ale także sól, chrzan, wędliny, masło, czy masło, które doszło w późniejszym czasie. Na suto zastawionym stole nie powinno zabraknąć potraw z koszyczka wielkanocnego. Jak mówi Dorota Greń-Grajewska z Beskidzkiego Domu Zielin "Przytulia" w Brennej, dawniej Święta Wielkanocne były obchodzone bardzo skromnie.
#audio4
Jak mówi Anna Grabińska-Szczęśniak, etnograf z Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, w tradycji ludowej święcono także ogień.
Oprócz tego święcono wodę, którą potem wierni mogli zabrać ze sobą, by poświęcić domy, pola, czy obejście. Święcenie potraw wywodzi się ze średniowiecza, ale na Śląsku nie była to zbyt popularna tradycja. Upowszechniła się dopiero z początkiem XX wieku.
Jajko to jeden z symboli Wielkanocy, który oznacza początek nowego życia. Kolorowych pisanek nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyku, dlatego w wielką sobotę malowane są jajka. Techniki wykonywania pisanek są różne, począwszy od drapanych kroszonek, po wykonywane sitowiem, czy woskiem. Według Olgi Palecznej, specjalistki od pisanek, wystarczy trochę cierpliwości i chęci.
W niektórych miejscach święcenie pokarmów odbywa się w strojach regionalnych. Tradycja ta jest kultywowana od 2015 roku w Radzionkowie. Mieszkańcy chętnie włączają się w to wydarzenie wraz z przedstawicielami braci górniczej, członkami Zespołu Pieśni i Tańca "Mały Śląsk" oraz wszystkimi wielbicielami folkloru. Również w Bytomiu kultywowana jest ta tradycja.
W przystrojonych koszyczkach znalazły się tradycyjne produkty na wielkanocny stół.
Oprócz święcenia koszyczków z pokarmami, odbywa się także adoracja przy Bożym Grobie i adoracja Krzyża, a wieczorem Wigilia Paschalna.
Autorzy: Patrycja Cieślok, Joanna Opas, Piotr Pagieła, Wojciech Skowroński