Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości regionalne
Śniadanie wielkanocne w tradycji górali śląskich
17.04.2022
09:07:00

fot. Andrzej Ochodek/Radio Katowice

Śniadanie wielkanocne w tradycji górali śląskich nie jest najważniejsze w pierwszym dniu świąt, chociaż to się zmienia.

— Najważniejszy był obiad obowiązkowo z barankiem — mówi etnograf z Wisły, Małgorzata Kiereś.


Na Śląsku Cieszyńskim, od dziesięcioleci, gości na stołach wielkanocnych "murzin", wypiek wpisany na listę jako wyrób tradycyjny. Z zewnątrz przypomina chleb, w przekroju widać kawałki wędzonki, kiełbasy i boczku wtopione w ciasto chlebowe.

— Nazwa jest przekorna — zaznacza Małgorzata Kiereś.


Cieszyński murzin ma swoich odpowiedników w rejonie opolskim i na Zaolziu, gdzie występuje jako "szołder”, a w okolicy Bytomia i Katowic "szczodr".


Autor: Andrzej Ochodek /pg/


Zobacz także Wiadomości regionalne

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA