W Częstochowie otwarto dziś pierwszą jadłodzielnię. Jednocześnie jest to setna w Polsce lodówka do dzielenia się żywnością.
Jest ona otwarta przez całą dobę i służy dzieleniu się żywnością, której nie możemy zjeść. Ratujemy w ten sposób jedzenie przed zmarnowaniem i pomagamy potrzebującym - mówi Malgorzata Terrero-Rozmus z fundacji Rething.
Produkty wkładane do lodówki społecznej powinny być w oryginalnych opakowaniach z widocznym składem i datą przydatności do spożycia. Gotowe dania obiadowe, czy sałatki muszą być opisane, kiedy zostały zrobione i co się w nich znajduje. Lodówka otwarta jest dla każdego - mówi Julia Cyran - prezes Stowarzyszenia HelpCzewa.
Pierwszą w Częstochowie Jadłodzielnię uruchomiły wspólnie: Stowarzyszenie HelpCzewa, Fundacja Rething, Stowarzyszenie Wzajemnej Pomocy Agape i Bank Żywności w Częstochowie. Stanęła ona przy skrzyżowaniu ul. Piłsudskiego i Piotrkowskiej w dzielnicy Stare Miasto.
Przypomnijmy, statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. W państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności.
Autor: Krzysztof Słabikowski/pm/