Miód. Jak rozpoznać czy jest wartościowy?

Który miód i na co spożywać? Jak rozpoznać czy miód jest wartościowy? Jak go prawidłowo spożywać? Jakie inne produkty pszczele pomogą wzmocnić naszą odporność - radzi pszczelarz Krzysztof Poppe. 

Miody traktujemy często jako lekarstwo. Zaczynamy po nie sięgać dopiero wtedy kiedy zaczyna  nam coś dolegać. Miody powinniśmy jeść codziennie po to aby wzmocnić organizm, żeby nie dopuścić do choroby. Jedne miody mają więcej mikroelementów, drugie mają mniej. Jedne mają więcej olejków eterycznych, drugie mają mniej tych olejków. Miód lipowy kojarzy się z przeziębieniem, działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Miód gryczany kojarzy się z sercem, z naczyniami krwionośnymi. Miód rzepakowy działa wzmacniająco. Najbardziej wartościowymi miodami, jeżeli chodzi o mikroelementy, są miody spadziowe, ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Miody ze spadzi iglastej mają najwięcej mikroelementów, dużą ilość żelaza, więc możemy je stosować przy anemii. Miód akacjowy ma przewagę fruktozy nad glukozą, więc po konsultacji z lekarzem, cukrzycy mogą po ten miód częściej sięgać niż po cukier bo fruktoza inaczej się wchłania się do organizmu niż glukoza. Tak naprawdę każdy miód jest na coś innego, ale jeżeli w domu nie mamy danego rodzaju miodu a zaczyna nas łapać przeziębienie, to sięgnijmy po to co mamy. 

Niestety miód jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów na świecie. Każdy miód naturalny powinien krystalizować. Miód rzepakowy po tygodniu już krystalizuje więc jeżeli w grudniu widzimy miód rzepakowy, który nadal jest płynny, to powinna nam się zapalić lampka, że albo coś z tym miodem jest nie tak, albo został przegrzany. Należy czytać uważnie  etykiety. Możemy często spotkać napis, że miód pochodzi z UE lub pochodzi spoza UE. Jeśli spoza UE, to często jest on na przykład z Chin. Nawet jeżeli ten miód był prawdziwym miodem, to nikt tego słoika do nas nie transportuje. Często przyjeżdża do nas w beczkach i dopiero w Polsce jest rozlewany. Taki miód naturalny zdążył już pewnie w tej beczce skrystalizować więc producent żeby go doprowadzić do formy płynnej go podgrzewa. Tylko, tak naprawdę, często go przegrzewa w temperaturach nawet do kilkudziesięciu stopni. Taki miód, który został przegrzany już nie skrystalizuje. Zwracajmy uwagę na to czy miód krystalizuje, czytajmy etykiety i zachęcam by wspierać lokalnych pszczelarzy.

Trzeba pamiętać, że miodu, jeżeli słodzimy na przykład herbatę czy kawę, nie powinniśmy dodawać do temperatury powyżej 40 stopni. Powyżej 40 stopni mamy już tylko słodzik i tracimy te właściwości na których nam zależy. Często miodem smarujemy chleb. Cieszy mnie, że dzieciom coraz częściej zamiast słodyczy, daje się kromkę chleba z miodem, czy bułkę z miodem. Najlepszą formą w jakiej miód powinniśmy spożywać, to najlepiej dzień wcześniej, wieczorem dać łyżkę miodu do szklanki letniej wody, rano możemy jeszcze do tego wycisnąć cytrynę szczyptę soli i mamy naturalny izotonik, którym możemy zastąpić kawę. Po takie izotnoniki, a nie takie w których mamy całą tablicę Mendelejewa, coraz częściej sięgają sportowcy.  

Jak pandemia wybuchła, to nagle wzrosła świadomość, że powinniśmy budować naszą odporność cały czas a nie sięgać po zdrowe produkty w momencie gdy zaczynamy chorować. Ta pandemia zmieniła nasze podejście do zdrowego odżywiania, do wzmacniania odporności naszego organizmu. Jeżeli chodzi o produkty pszczele, to również pyłek pszczeli ma  cudowne ma właściwości wzmacniania odporności, zwłaszcza w tym okresie jesienno-zimowym, i też powinniśmy go spożywać. Podobnie, jak miód, możemy łyżeczkę pyłku dać wieczorem do szklanki letniej wody, rano zamieszać i pół godziny przed posiłkiem taką miksturę z pyłku i wody (ewentualnie z jogurtem) wypić.  Trzeba jednak uważać bo pyłkiem pszczelim można się bardzo łatwo uczulić. Na przykład dwa tygodnie bierzemy taki pyłek, robimy sobie tydzień przerwy i znów bierzemy, albo tydzień bierzemy - tydzień przerwy. Trzeba na własnym organizmie spróbować, zwłaszcza jeśli mamy skłonności do uczuleń.

Autor:  Konstancja Stopczyńska/ Marlena Barasińska


Wiadomości regionalne