Czy można jeść chleb i nie tyć? Jakie pieczywo przysporzy dodatkowych kilogramów, a jakie nas nasyci i nakręci metabolizm? Jak upiec chleb bez mąki i jak go przechowywać? – radzi Julita Bator, autorka e-booka: Jedz chleb i chudnij.
Można nie tyć jedząc chleb, ale wszystko zależy od tego, jakie jemy pieczywo i oczywiście od ilości. Jeśli chleb jest upieczony z dobrych składników, takich które nas odżywiają, które nie dostarczają pustych kalorii, a wspomagają nasz metabolizm, są bogate w białko, w błonnik, to jak najbardziej takie pieczywo może nas odchudzać. Są węglowodany dobre i są węglowodany złe. Chodzi o to żeby jeść te pierwsze, czyli nieprzetworzone. Pieczywo ze sklepu, to głównie biała mąka pszenna, oczyszczona, pozbawiona wartościowych składników. Jeżeli jemy chleb czy bułki z takiej białej mąki czujemy się super, ale to trwa moment. Potem mamy spadek energii czujemy się gorzej, ospali, zmęczeni i czujemy się głodni. Pieczywo, które składa się z węglowodanów złożonych, z białka, z dużej ilości błonnika powoduje, że czujemy się szybciej najedzeni i dłużej syci, w związku z tym zjemy go mniej.
Obecnie wiele osób zmaga się z chorobami metabolicznymi, z otyłością, nadwagą. Jeżeli chcemy jeść chleb i nie tyć, to taki pieczony w domu jest dobrym wyborem. On jest bardziej syty od zwykłego chleba ponieważ ma ogromną ilość błonnika, który powoduje że czujemy się bardziej syci. To też są węglowodany, ale to są węglowodany dobre, które się nie wchłaniają w przewodzie pokarmowym i są nam niezbędne do dobrego samopoczucia, do dobrego zdrowia, do dobrej wagi.
Chleb bez mąki:
Miksujemy najpierw twaróg z jajkami. Śrutujemy siemię lniane, to znaczy mielimy je na grubą mąkę (nie na proszek). Migdały mielimy na mąkę. Mieszamy wszystkie suche składniki, zostawiając jedną garść słonecznika do posypania ciasta po wierzchu, łączymy z mokrymi i przekładamy do foremki do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę. Ta temperatura jest ważna by nie tracić cennych wartości z mąki migdałowej i ze słonecznika – kwasów nienasyconych.
Oprócz chleba możemy też piec bułki, bagietki, włoskie chlebowe paluszki grissini, pizze, krakersy - to wszystko możemy zrobić bez udziału mąki pszennej. Mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej mąki pszennej ponieważ bardziej sycąca, bogata w białko. Możemy używać też mąkę gryczaną, płatki owsiane, które zwierają beta glukan (to jest rodzaj błonnika, który przyspiesza metabolizm), ciecierzycę, czerwoną soczewicę (naleśniki z czerwonej soczewicy, proste w wykonaniu i bardzo sycące).
Swoimi wypiekami możemy się podzielić i obdarować znajomych, lub możemy je mrozić. Jeśli chleb dobrze wystygnie, porcjujemy, owijamy w papier śniadaniowy, wkładamy do woreczka strunowego (najlepiej w dwa) i chowamy do zamrażalnika. Wyciągamy na bieżąco. Kromka wyjętego chleba, wrzucona do opiekacza, lekko podpieczona jest fantastyczna.
Autor: Agnieszka Strzemińska; Transkrypcja: Marlena Barasińska /mf/
Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.
Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?
Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.
Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.