Radio Katowice
Radio Katowice / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Ekspert radzi: jak wzmocnić odporność organizmu?
22.02.2023
10:45:00

Grypa nie odpuszcza, przeziębienia też dają się we znaki. 

Jak wzmocnić w tym czasie swoją odporność? Gdzie szukać potrzebnej organizmowi witaminy C? Czy warto uwzględnić w diecie papryczki chili? Co jeszcze warto dorzucić do listy produktów? Podpowiada Katarzyna Gubała, ekspertka kuchni roślinnej w rozmowie z Agnieszką Strzemińską.



Co warto wykorzystać w kuchni, by wzmocnić organizm i nie dać się wirusom, podpowiada Katarzyna Gubała, ekspertka kuchni roślinnej.  

Zimą przede wszystkim należy pamiętać o witaminie C, ale nie w tabletkach czy suplementach, ale o tej naturalnego pochodzenia. Mitem jest, że jest jej bardzo dużo w cytrusach. W cytrynach, pomarańczach i mandarynkach witaminy C jest o wiele mniej niż na przykład, w papryce czerwonej. Zamiast jeść wyłącznie cytrusy, warto wzmacniać organizm zjadając paprykę. Papryczka chili, oprócz witaminy C, zawiera kapsaicynę. Razem działają bardzo mocno wzmacniająco na nasz organizm, uszczelniają naczynia krwionośne, są genialnie dla całego układu krwionośnego i immunologicznego. Dorzucajmy jej chociaż odrobinę  do dań. Papryczka będzie też rozgrzewała i pobudzała na organizm. Jeżeli nie możemy kupić świeżej, możemy zastąpić ją sproszkowaną lub odrobiną sosu tabasco. Tylko nie przesadźmy, bo są ostre. Jak nie jesteśmy przyzwyczajeni, to nawet jedna „wypali” nam twarz, a przez uszkodzony nabłonek może wniknąć więcej wirusów. Z kapsaicyną trzeba uważać, stosować ją ostrożnie, ale zimą warto jej używać bo mocno rozgrzewa.

Kurkumę możemy spotkać w proszku, jako przyprawę, i możemy kupić w korzeniu. Naukowcy rozważają czy zawarta w niej kurkumina działa antynowotworowo i czy należy używać jej w większych ilościach. Działa bardzo mocno wzmacniająco na nasz organizm. Jeszcze lepiej działa w połączeniu z pieprzem, który zawiera piperynę. Kurkumina i piperyna, jak się połączą, są „bombą” odpornościową. Przynajmniej raz w tygodniu przygotowuję „złote mleko”. To jest hinduski napój, który przyjął się w większości krajów Europy. Mleko  krowie, albo roślinne (owsiane, ryżowe, sojowe), wlewamy do rondla, dodajemy sproszkowaną kurkumę albo pokrojony korzeń  kurkumy i podgrzewamy, do tego szczypta pieprzu i przyprawy jakie lubimy: cynamon, kardamon, gwiazdki anyżu, odrobina goździków. Do takiego mleka możemy dodać imbiru, który dodatkowo będzie działał wzmacniająco i antyseptycznie a także uszczelniająco na naczynia krwionośne, warto go spożywać. Jeśli lubimy słodkie mleko, to dodajemy odrobinę syropu z agawy lub, gdy przestygnie, miodu (wysoka temperatura zabije wszystkie właściwości miodu). Odrobinę korzenia imbiru albo imbiru pokrojonego w plasterki możemy dodawać również do gulaszu.  



Radio Katowice / Audycje / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
 
 
 
 


Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.

Zobacz także Każdemu damy radę - magazyn poradniczy

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA