Łossod na Żywiecczyźnie: Tradycyjne Zakończenie Sezonu Pasterskiego w Rychwałdzie
Najpierw była msza, potem rozdzielanie owiec, na koniec muzyka, regionalna kuchnia i tańce na estradzie - w Rychwałdzie na Żywiecczyźnie odbyło się oficjalne zakończenie tegorocznego sezonu pasterskiego, czyli Łossod.
— W powiecie owiec wprawdzie nie przybywa ale tradycja pasterska regionu jest podtrzymywana — mówi starosta żywiecki Adrian Midor.
— Łossod czyli oddzielenie owiec od różnych gospodarzy był u dawnych górali bardzo ważnym wydarzeniem — mówi folklorystka Grażyna Patera z Jeleśni.
Bacowie oddawali owce i rozdzielali efekty swojej półrocznej pracy na halach.
Zakończenie sezonu pasterskiego w Rychwałdzie jest oficjalnym końcem wypasu owiec w całym województwie śląskim. W dzisiejszym święcie w Rychwałdzie wzięli udział m.in. parlamentarzyści z regionu, przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatu cieszyńskiego, władz miasta Żywca oraz Regionalnego Ośrodka Kultury w Bielsku-Białej.
Autor: Jarosław Krajewski /kj/
