Trwa 14. edycja Festiwalu Śląskie Smaki.
W tym roku kucharze mierzą się z tradycjami kulinarnymi charakterystycznymi dla Rud Raciborskich koło Raciborza i okolic. Wydarzenie promuje śląską kuchnię.
O zwycięstwo walczy kilkanaście drużyn. Jedną z nich tworzą mieszkanki Rud Raciborskich, które przygotowują rudzki żurek.
Dla kucharzy Festiwal Śląskie Smaki to okazja do kulinarnych eksperymentów i zaprezentowania swoich umiejętności. Miłośnicy jedzenia mogą z kolei spróbować nietypowych połączeń smakowych.
— Niektóre z potraw będą połączeniem kuchni francuskiej i śląskiej — zdradza jeden z uczestników festiwalu.
Kucharz Remigiusz Rączka zaznacza, że w tegorocznej edycji kulinarnego festiwalu można zauważyć mocny powrót do tradycji kuchni śląskiej. Sukces można odnieść wodzionką albo grochówką – mówił Remigiusz Rączka.
Festiwal Śląskie Smaki za każdym razem jest organizowany w innej części województwa śląskiego. To daje możliwość poznania lokalnych specjałów. Wcześniejsze edycje odbyły się między innymi w Podzamczu, Cieszynie i Gliwicach.
Autor: Anna Sojka/ml/