Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Zapiekanka z ziemniakami i jogurtem
09.10.2013
10:40:00

Skład:

  • ok. 80 dag w miarę jednakowej wielkości ziemniaków
  • 2 cebule
  • ok. 40 dag szynki lub innej wędliny
  • ok. 30 dag żółtego sera
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • świeży tymianek
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz p
  • papryka wędzona
  • 100 ml oleju rzepakowego


Wykonanie :

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki (ok. 0,5 cm) i ugotować w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Układać warstwami: ziemniaki posypane solą, pieprzem i tymiankiem, szynka z cebulką, ser żółty. Ostatnia warstwa ma być z ziemniaków. Na samą górę, 10 minut przed końcem, wlać jogurt zmieszany z jajami i mąką pszenną, zapiec na złoty kolor. Zapiekankę piec około 35 minut w 200 stopniach C.


wrzos_sp_120

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu,

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.

 

 

 

 



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA