Radio Katowice
Radio Katowice / Wiadomości kulturalne
Ryby w Muzeum Górnośląskim
12.03.2014
08:06:00

"Pstrągi Sarmaty i karp pieczony zalewany śmietaną" to tytuł kolejnego spotkania w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu z cyklu "Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze".

Jolanta Zaczkowska opowie o różnych gatunkach ryb, które należały do podstawowego menu naszych przodków. Ryby gotowano, pieczono, smażono, marynowano i podawano je na setki sposobów. Podczas spotkania nie zabraknie też omówienia postów i sposobu ich omijania przez pomysłowych wielmożów, jak choćby karpie przyrządzane ze słoniną czy słynny bobrowy ogon uznawany za danie rybne.

Spotkanie o karpiach, pstrągach i śledziach w kuchni i literaturze, towarzyszące prezentowanej w Muzeum Górnośląskim wystawie "Przy kuchennym stole – wnętrza i smaki kuchni śląskiej" rozpocznie się o godzinie 18:00.

Autor: Marlena Barasińska


Zobacz także Wiadomości kulturalne

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA